Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua (VFSN)För en rättvisare värld

Nicaraguanotiser

Revolutionshistoria. Managua fritt från analfabetism. Alexis död.

Den ”Strategiska reträtten"

El Repliege, kallas den årligen sedan 30 år återkommande folkfest i Managua, som anordnas av FSLN, för att minnas natten den 27 juni 1979. Det var alldeles i slutfasen av kampen mot Somozadiktaturen,  och  stadsgerillan lämnade staden för att skona befolkningen från bombningarna. På olika sidovägar tog man sig till Masaya, ett gerillafäste 26 km söder om huvudstaden. Folkfesten är alltså en utdragen marsch med dans, trummor och musik och rätt mycket att dricka till, vilket brukar medföra att  många aldrig når fram. I år hade man beslutat att Repliege skulle ske lördag den 4 juli och att det fick räcka med att gå halva vägen. Då hamnar man vid ”el Fortín”, Somozas ointagliga bunker, varifrån hans Guardia Nacional ändå röktes ut, när det var dags. Marschen går nu på motorvägen. Polisen hade spärrat denna för all annan trafik än ambulanser och piketbilarna. Inga skjutvapen var tillåtna, inte heller drycker i glasflaskor. Men vissa personer  avdelas för att bränna av krutskott och raketer, för lite roligt ska det vara. Inga allvarligare tillbud rapporteras. Och hundratals nådde fram.

  

Managua fritt från analfabeter! 

Den nationella läskunnighetskampanjen, Campaña Nacional de Alfabetización, är inne på upploppet. Managua har med råge passerat det tillåtna strecket på 4 procent för icke läskunniga vuxna. Från 4,8 procent före har man gått ner till 2,8 i dag. Detta förklarade folkmaktsminister Miguel de Castillo vid en ceremoni i stadshuset. Den här bravaden står brigadister från Managua och elevförbundet för. 

Källa: Alcaldia de Managua. 8 juli 2009.  

  

Alexis död! 

Trefaldige världsmästaren i boxning, vald till borgmästare i Managua år 2008, hittades död i sin bostad den 1 juli. Självmord . Nationen har förlorat en av sina bästa söner, menade media. ”Du är en av de döda som aldrig kan dö!” utbrast Tomas Borge, vid kistan,  comandante och grundare av FSLN.

Källa:

El Pueblo Presidente 

 

Ingvar Enghardt

 

 


Vänskapsförbundet Sverige–Nicaragua | info@vfsn.se | Tegelviksgatan 40 A | 116 41  STOCKHOLM | Telefon: 08-642 08 81 | Org.nr.: 802010-1237| Stöd oss! | Om webbplatsen | PG: 87 06 91-3

» Sök
» Kontakta oss
» Interninformation