Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua (VFSN)För en rättvisare värld

Regionala val på den Nicaraguanska Karibiska kusten

En dag innan kustinvånarna ska gå till valurnorna för att rösta på kandidater som de själva väljer, är folk på gatan tysta och lugna, som om det inte var något speciellt. På gatorna syns inte reklam, eller affischer som anspelar till valurnorna, bara en affisch på CEDEHACA: s kontor (Centrum för mänskliga rättigheter, medborgerliga och autonomi), som är den enda instans som godkänts av regionfullmäktige för att delta som valobservatörer.

I Bilwi, Puerto Cabezas, de afrikakaribiska, Miskitus och andra besökare från närliggande byar är inte entusiastiska över att rösta, en taxichaufför kommenterade att "vi skall inte nu jaga politikerna, eftersom det är valkampanj erbjuder dem så mycket, men efter den väver dem inte ens ner de mörka glasrutor i sina fina bilar för att hälsa, en annan flicka sade att hon röstar på en kandidat från hennes by eftersom han är fattig och ödmjuk, men sedan glömmer de sitt folk, det glömmer de, nu kan du titta på att dem går till fots, men sedan, om han vinner, kommer vi att se honom i en fin och stor bil, nu bor han i ett fattigt hus men sedan i ett lyxigt hem...men om de agerar på det sätt som du säger varför ska du rösta på honom? Möjligheten finns att han inte blir som de andra politiker.

Jag frågade en annan taxichaufför om han skulle rösta, och han svarade att han inte var säker på det eftersom han ser att de flesta politikerna inte bryr sig om sitt folk, men nu har jag sett att den nuvarande borgmästaren (FSLN) "El Churuco" har gjort något bra...vaddå? Han har banat flera gator...och då ska du rösta på honom? Tja, jag är inte säker... är du osäker? Ja, svarade han. En annan kvinna som jag frågade svarade att hon kommer att vara på sin valplats kl fem på morgonen.

Polisen garanterar säkerheten

Polisen har sagt att de kommer att disponera tvåtusen poliser för att garantera säkerheten under omröstningen, och på gatorna kan ses skåpbilar som patrullerar med kravallpoliser i sina HILUX bilar, jag kunde se under en halvtimme, åtta polisbilar, det är bra eftersom det garanterar tryggheten men samtidig skapar det en atmosfär av tryck på samma gång, som om något kommer att hända...regionen har de senaste månaderna varit en hake, den senaste händelsen var strider mellan armén och narkotikahandlare i södra kustsamhället i Puerto Cabezas, där finns en grupp människor som kräver större självständighet och att den regionala regeringen inte ger upp sina krav när den centrala regeringen så kräver det, all detta gör att regionen blir politiskt ostabilt. De hävdar rätten att bestämma över sina naturresurser, och den andra känslig aspekt handlar det om territoriell avgränsning, miskitusfolk hävdar sin rätt till kommunal mark, som ibland ges i koncessioner till personer eller privatägda företag för utnyttjandet eller försäljning av ädelträ utan miskitus godkännande.

Resultaten från kommunalvalen i januari 2009

Enligt den regionala valnämnden och IPADE är röstlängden 167,371 dvs medborgarna som ska utöva sin rätt att rösta, och av dessa i kommunalvalet röstade 88,531 och de frånvarande röster uppgick till 78,840, dvs 52,8 % lite över hälften av befolkningen.

Detta tyder på att om i de lokala val där kandidaterna har mer konkreta och specifika saker att erbjuda och fick denna nivå av nedlagda röster, på den regionala nivån kan det bli högre eftersom det är svårare för kandidaterna att komma med bra förslag och få medborgarnas uppmärksamhet och förtroende. En annan faktor är att det är säkert att anhängare av de största politiska partierna som FSLN, PLC och YATAMA gå till valurnorna, oavsett om de har bra politiska valförslag eller inte, de gör det för sitt parti.

I det kommunala valet FSLN vann fyra kommuner, PLC två och Yatama en.

De viktiga politiska krafter i valet

I de kommunala valen 2009, var de viktigaste politiska krafterna i FSLN, PLC och Yatama, men det är värt att notera att den regionala partiet Yatama vann under kommunalvalet år 2009 bara en borgmästare.

Varför? Vissa organ som IPADE (Instituto para la Democracia) menar att i de lokala valen Yatama straffades av deras anhängare pga en grov misskötsel i den regionala regeringen och brist på insyn i administrationen samt avsaknad av transparens (Yatama samordnar den regionala regeringen i allians med FSLN), en del resurser som skulle gå för att hjälpa dem som drabbats av orkanen Felix försvann, och de drabbade är missnöjda.

Yatama är emellertid fortfarande ett starkt parti, har stora sympatier i kustregionerna, så att alliansen med FSLN ger vissa garantier som behövs för att vinna de 45 ledamötsplatser som ska väljas till, och ger i sin tur garantier för att sandinister blir den andra regionala kraften inom rådet.

Den 7 mars väljs, kust-folket avgör och beslutar över sin framtid i denna rika region på naturresurser men samtidig fattiga, ett utav de fattigaste regionerna i landet

Politikerna, men medborgarna i huvudsak, måste vara mer krävande gentemot sina ledare så att fattigdom och narkotikahandel som tar över regionen bekämpas, att den vanvården som härskar där bemöts med olika alternativ med syfte att de afrorokaribiska invånarna förbättrar sina liv. Det räcker inte bara med att rösta, väljarna måste välja de bästa kandidaterna från början och inte låta dessa hamna i samma situation som andra som glömmer de fattiga när de är väl valda till den regionala regeringen.

 

Managua, den 5 mars 2010.

Erich Chavarría (Text)

Darío Sánchez (Layout och översättning)

 

 


Vänskapsförbundet Sverige–Nicaragua | info@vfsn.se | Tegelviksgatan 40 A | 116 41  STOCKHOLM | Telefon: 08-642 08 81 | Org.nr.: 802010-1237| Stöd oss! | Om webbplatsen | PG: 87 06 91-3

» Sök
» Kontakta oss
» Interninformation