Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua (VFSN)För en rättvisare värld

Du och staten behövs mer än någonsin

Under julen blir vi tydligen extra givmilda och medlidande med dem som inte kan samlas kring ett dignande julbord, så till den grad att svenskarna i december skänker bort 5,2 miljarder till välgörenhet.

Jag tror att de här pengarna skapar mycket större direkt glädje än vad motsvarande summa statliga biståndspengar åstadkommer. Problemet är när man vill ersätta skattefinansierat bistånd med välgörenhet och insamlingar, för båda behövs och förutsätter varandra. Sedan flera år tillbaka har Sida betalat ett projekt som går ut på att förbättra den nicaraguanska polisens effektivitet och rättsmedvetande, som förbättrats, men fortfarande är långt ifrån på godtagbar nivå. Om otryggheten skulle vara på samma nivå som i exempelvis Guatemala, hade våra småbönder som får stöd av Vänskapsförbundet Sverige - Nicaragua inte kunnat resa till de utbildningar vi arrangerar, eller transportera sina jordbruksprodukter till närmaste marknad. Fungerar inte viss grundläggande infrastruktur och är rättsstaten nedmonterad, blir det svårare att nå de verkligt behövande med våra insamlade medel. Vi behöver alltså bli mer givmilda och fatta att det vi skänker förlorar en del av sin kraft om det inte finns farbara vägar, sjukvård för alla, schysta poliser etcetera, alltså sådant som en del av det statliga biståndet har använts till.  

Nicaragua upplever i den här julen både en ekonomisk och politisk kris,

fast det är kanske mer korrekt att säga en förvärrad kris. Kommunalvalen i november har lett till att oenigheten mellan regeringen och oppositionen vidgats på grund av påstått valfusk. Officiellt vann FSLN 105 borgmästarplatser och liberalerna 37 stycken. Också delar av det civila samhället kritiserar valets genomförande. Det har bland annat lett till att USA, Holland med flera västländer vill ”straffa” den sandinistiska regeringen genom att avbryta eller minska på biståndet. Samtidigt drabbas Nicaragua hårt av den globala ekonomiska krisen; pengarna som gästarbetarna skickar hem, så kallad ”remesas”, anländer nu i mindre strömmar än på länge. Samtidigt återvänder tusentals gästarbetare hem till Nicaragua då de inte längre hittar jobb, med följd att det blir fler att föda. För att ytterligare späda på eländet, är Venezuela i finansiell gungning då oljepriset har droppat till ”rekord” låg nivå, 45 - 50 USD per fat mot 147 USD när det stod som högst. Nicaragua som har stora förväntningar på fortsatt hjälp från Hugo Chaves, kan bli tvunget att se sig om efter någon annan sponsor av infrastrukturprojekt och hjälp till de fattiga.    

 

Mitt råd till dig som har tänkt skänka pengar nu i jul,

att också ge en slant till VFSN: s småprojekt, eller till VFSN: s solidaritetsfond som är till för våra små, men nödvändiga administrationskostnader. Samla dina vänner i mellandagarna och bjud på julkakor och glögg, samtidigt som du ber alla att lägga femtio kronor på ett småprojekt som ni tillsammans valt ut. Passa samtidigt på att prata om behovet av mer skattefinansierad solidaritet när ekonomisk recession och orostider står för dörren. Tänd ett hopp om att en annan värld är nödvändig och möjlig.    

 

Du kan stödja VFSN genom att sätta in pengar antingen på plusgiro 87 06 91-3,  eller vår projektverksamhet på plusgiro 411 99 28-2.

God Jul och Gott Nytt år

Mats Carlsson, styrelsemedlem i VFSN                                                

 

 


Vänskapsförbundet Sverige–Nicaragua | info@vfsn.se | Tegelviksgatan 40 A | 116 41  STOCKHOLM | Telefon: 08-642 08 81 | Org.nr.: 802010-1237| Stöd oss! | Om webbplatsen | PG: 87 06 91-3

» Sök
» Kontakta oss
» Interninformation