Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua (VFSN)För en rättvisare värld

Kraftiga jordskalv i Nicaragua - april 2014

De senaste dagarna har Nicaragua drabbats av tre kraftiga jordskalv och minst 1000 efterskalv. I torsdags den 10 april omkom minst en person och 33 skadades när ett första jordskalv drabbade flera städer. På fredagen kunde man konstatera att minst 800 hem hade raserats och många fler delvis förstörts. Skalvet hade enligt USA:s geologiska institut 6.2 på Richterskalan. Sent på fredagen inträffade ett nytt skalv med magnituden 6.6och med epicentrum knappt sex mil sydost om Managua. Ytterligare ett skalv inträffade sent på måndagskvällen då minst sju hus raserades, två i Managua och fem i Ciudad Sandino. Detta skalv hade sitt epicentrum vid vulkanen Apoyeque öster om Managua och följdes av flera efterskalv vid 3-tiden på morgonen.  Från detta skalv har inga allvarliga personskador rapporterats. Daniel Ortega har kommenterat detta med att invånarna var förvarnade och snabbt kunde lämna sina hem när skalvet började.

I stora delar av Managua finns för tillfället inget elektriskt ljus och människor sover utomhus för säkerhets skull. Både Alemán-sjukhuset och Salud Integral-sjukhuset har tillfälligt evakuerat sina patienter och uppmanat andra att göra detsamma.

Man har också utfärdat varningar längs hela Stilla Havskusten och beordrat att man evakuerar utsatta områden.

De senaste dagarnas skalv är de kraftigaste sedan de jordskalv som förstörde Managua 1972 då 5000 personer dödades och 20 000 skadades.

Regeringens taleskvinna Rosario Murillo  har meddelat att man kommer att helt eller delvis  reparera ca 2354 hus som skadats i skalven. Man planerade att påbörja dessa arbeten redan på måndagen. 

Den stad som påverkades mest av torsdagens skalv som hade sitt epicentrum i Xalotlán-sjön är Nagarote 40 km nordost om Managa. Här måste man bygga 587 nya hus och reparera 560 som blivit delvis förstörda.

Ett flygplan från Venezuela lastat med akuta nödvaror och livsmedel landade i Managua på söndagen. Dessutom anlände ett antal experter på seismologi från Venezuelas civilskydd för att hjälpa till med analyser av den seismologiska situationen i Nicaragua. Regeringen hoppas också på att experter från Kuba skall komma för att uppskatta de skador som de kraftiga jordskalven och dess efterskalv orsakat.

 

 


Vänskapsförbundet Sverige–Nicaragua | info@vfsn.se | Tegelviksgatan 40 A | 116 41  STOCKHOLM | Telefon: 08-642 08 81 | Org.nr.: 802010-1237| Stöd oss! | Om webbplatsen | PG: 87 06 91-3

» Sök
» Kontakta oss
» Interninformation