Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua (VFSN)För en rättvisare värld

La Yuma

Nicaragua har väntat 20 år på en egen succéfilm. Nu har den nicaraguanska filmen La Yuma i hemlandet lockat fler biobesökare och dragit in mer pengar än de hetaste Hollywoodfilmerna, som samtidigt haft premiär på biograferna. Yuma är boxare, men framförallt en stark kvinna som vägrar låta sig fängslas i männens värld.

Den latinamerikanska filmindustrin är på frammarsch, berättar regissören Florence Jaugey som hellre talar Bergman än Hollywood. Filmen La Yuma visar på att trenden sprider sig och att man med små resurser kan åstadkomma stora ting. Filmen har visats på filmfestivaler runt om i världen, bland annat i Göteborg, och har redan vunnit flera internationella priser senast vid en stor filmfestival i Brasilien i augusti månad. Florence framhåller att boxningen i filmen bara är en kuliss, för att diskutera andra sociala problem i samhället. 

- Filmen ska ingjuta hopp och visa att det finns möjlighet för ungdomar i Nicaragua. Men den handlar också om förändringar efter Nicaraguas förutsättningar och villkor, inte Hollywoods, säger Florence.

 

La Yuma vägrar vara ett offer

Livet för de fattiga i staden Managua är hårt och barnen är de mest utsatta. Det är många människor som blir offer för en utveckling som de inte tror sig kunna styra. Livsöden har en tendens att gå i arv, och kvinnor blir ofta fångna i en värld där männen dikterar villkoren.

- La Yuma är fången i männens värld för hon vet att det är de som har makten och hon vill inte vara ett offer. Hon känner till kvinnornas värld, där de flesta snabbt blir gravida och har en man i fängelset berättar Florence.

Florence Jaugey kommer från början från Frankrike, men har levt i Nicaragua i 20 år och hon menar, att det just är att människor känner igen sig i vardagsskildringarna som gör att filmen rönt så stora framgångar. 

- La Yuma är extremt allvarlig som person. Men kring henne finns många karaktärer som bidrar till filmens humor, och komiken uppstår ofta i kontrasterna. Jag tror att humorn är fundamental för att bevara hoppet i tillvaron, säger Florence.

Huvudpersonen Yuma omger sig med olika människor som inte är riktigt accepterade av samhället och hon tänjer därmed hela tiden på samhällets normer och konventioner. Hennes bästa vän är en transsexuell kvinna, som i filmen intar en moders roll. I persongalleriet finner vi också en kriminell person med Downs syndrom, en manlig stripdansös och en karltokig äldre kvinna, vars manér skapar bubblande skrattsalvor i biosalongen.

Ett gemensamt projekt med liten budget

Filmen bygger på ett samarbete med teatergrupper av såväl frivilliga som professionella skådespelare. La Yuma är exempelvis en professionell balettdansös, fortsätter Florence. Hennes man, Frank Pineda, som också stått bakom kameran, berättar att det största problemet var att hantera de mest erfarna skådespelarna: 

- De blev tvungna att anpassa sig, medan det för amatörerna kom helt naturligt. Hela filmen färdigställdes på 36 dagar och hela teamet sov i samma hus. När vi under dagarna filmade i Managua så var många hjälpsamma och hjälpte till, och vi åt ofta mat tillsammans med människorna som bodde i närheten av platsen där vi filmade, berättar Frank Pineda.

När Florence får frågan om en uppföljare skrattar hon bara, och hon säger att det inte är troligt, men att hon hoppas på andra projekt och att det kommer att bli fler spelfilmer i framtiden. 

- Genom att landet nu skapat ett filmråd, där skådespelare och regissörer kan söka pengar, så kan vi kanske räkna med fler nicaraguanska filmer i framtiden, avslutar Florence.

Text: Andreas Lång och David Rosenberg

Foton: Camila Films

 

Andreas Lång och David Rosenberg jobbar för latinamerikagrupperna i Managua Nicaragua som kommunikatörer/journalister.

 

 


Vänskapsförbundet Sverige–Nicaragua | info@vfsn.se | Tegelviksgatan 40 A | 116 41  STOCKHOLM | Telefon: 08-642 08 81 | Org.nr.: 802010-1237| Stöd oss! | Om webbplatsen | PG: 87 06 91-3

» Sök
» Kontakta oss
» Interninformation