Vänskapsförbundet Sverige-Nicaragua (VFSN)För en rättvisare värld

Stieg Larsson-priset gick till Vilma Núñez de Escocia från Nicaragua!

Stieg Larsson-priset har i år tilldelats Vilma Núñez de Escocia från Nicaragua, för hennes långa kamp för kvinnors rättigheter och mot Nicaraguas orättfärdiga abortlagstiftning.

Till minne av Stieg Larsson så instiftade 2009 Norstedt tillsammans med hans far och bror Stieg Larsson-priset. Priset delas ut till en person eller organisation som verkar i Stieg Larssons anda. 

2011 års pris tilldelas Vilma Núñez de Escocia från Nicaragua, för hennes mångåriga kamp för kvinnors rättigheter och mot Nicaraguas abortlagstiftning, som är en av världens hårdaste abortlagar. 

Juryns motivering lyder:  ”Hon har, oavsett regering, rakryggat hållit fast vid sina ideal och i stark motvind kämpat för att göra vardagen bättre för sitt lands kvinnor. Hennes strävan utgår från principen om människors lika värde. Helt i Stieg Larssons anda.”

Utdelningen av Stieg Larsson-priset sker 9 november i Stockholm. 

 

VFSN gratulerar givetvis och önskar lycka till i den fortsatta kampen för kvinnors rättigheter!

 

Om Vilma Núñez de Escorcia ur pressmeddelandet

"Vilma Núñez de Escorcia, född 1938, är grundare och chef för den nicaraguanska organisationen för mänskliga rättigheter CENIDH (Centro Nicaragüense de Derechos Humanos) och har varit aktiv i kampen för mänskliga rättigheter i Nicaragua sedan studenttiden under diktatorn Somoza. Hon är före detta medlem av vänstergerillan FSLN (sandinisterna). 1968 utnämndes hon till landets första kvinnliga brottsmålsadvokat. 1979 blev hon vice ordförande för Nicaraguas Högsta domstol och 1988 ombudsman för mänskliga rättigheterna i Nicaragua. Hon avgick 1990 och grundade CENIDH. Hon var mellan 2001 och 2009 vice ordförande för den Internationella federationen för de mänskliga rättigheterna (FIDH). Nu är hon organisationens representant vid de Amerikanska staternas organisation, OAS.

Vilma Núñez de Escorcia har framför allt gjort sig ryktbar genom sitt mod. Hon har kämpat för kvinnornas rättigheter både mot Arnoldo Alemáns liberala regering och mot sina före detta bundsförvanter bland sandinisterna. Hon har framför allt arbetat hårt för att riva upp det totalförbud mot abort som den sandinistiska regeringen införde 2006. Detta har gjort att hon hotats till liv och egendom och beskyllts för att vara köpt av konservativa krafter i USA och EU, men det har inte påverkat hennes glödande engagemang.

Hon har bland annat fått pris av den Latinamerikanska föreningen för de mänskliga rättigheterna, 1994, och från organisationen för mänskliga rättigheter för kvinnor i USA, 1998. 2003 tog hon emot Shalompriset från det katolska universitet Eichstatt-Ingolstad, i Tyskland. 2010 nominerades hon till den nederländska regeringens pris för de mänskliga rättigheterna, Tulpanpriset. I januari 2011 tilldelades hon, som första nicaraguanska kvinnan någonsin, den franska hederslegionen för sin långa kamp för de mänskliga rättigheterna".

 

Läs hela pressmeddelandet här:

 

 

 

 


Vänskapsförbundet Sverige–Nicaragua | info@vfsn.se | Tegelviksgatan 40 A | 116 41  STOCKHOLM | Telefon: 08-642 08 81 | Org.nr.: 802010-1237| Stöd oss! | Om webbplatsen | PG: 87 06 91-3

» Sök
» Kontakta oss
» Interninformation